Τεχνικές «επικοινωνίας» των χειριστικών συντρόφων

Αν όμως καταφέρεις να συνεχίσεις να επιχειρηματολογείς, τότε θα επιστρατεύσουν τo gaslighting ώστε να αρχίσεις να αμφισβητείς τη μνήμη σου, την αντίληψή σου και τη λογική σου.

Είναι γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι για την ψυχική σου κατάσταση. Κάποια άτομα θα χρησιμοποιούν χειριστικές μεθόδους για να σε ελέγξουν και να πετύχουν τον όποιο τους σκοπό.

Παρακάτω θα διαβάσεις 6 βασικές μεθόδους:

1. Είναι πολύ ευχάριστοι

Αρχικά θα συμφωνούν με κάθε σου ιδέα και άποψη. Αλλά κάτι τέτοιο είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν, ώστε να χτίσουν μια φαινομενικά γερή σχέση και να σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι στην ίδια «ομάδα» (αγαπημένη λέξη), ενώ ουσιαστικά πρόκειται για την αρχική τακτική χειραγώγησης.

2. Συναισθηματικός εκβιασμός

Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως υπόγεια και αργή. Καθώς θα περνά ο καιρός, θα μάθουν τους φόβους σου, τις ελπίδες σου και τις ανασφάλειές σου. Σύντομα θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις προς όφελός τους.

3. Ασάφεια

Αργότερα θα ξεκινήσουν να μιλάνε γενικά και αόριστα π.χ. έχω να πάω σε μία συνάντηση (μη αναφέροντας ούτε με ποιόν, ούτε πού θα βρίσκονται, ούτε περίπου πόσην ώρα θα κάνουν). Έτσι, θα αποκτήσεις αμφιβολίες και θα νιώσεις αβεβαιότητα και εκνευρισμό.

4. Θυματοποιούνται ή σου πετούν το μπαλάκι ό,τι κι αν έχει συμβεί.

Αν διαμαρτυρηθείς, θα το παίξουν αθώα θύματα, ενώ στην ουσία ξέρουν καλά «τι» έχουν προκαλέσει. Ακόμα κι όταν πιάνονται με το δάχτυλο βουτηγμένο μέσα στο μέλι, η κλασσική απάντηση είναι: «εντάξει, ξέρω… ό,τι κι αν γίνεται, εγώ φταίω πάντα». Ο στόχος είναι να μειώσουν το όποιο γεγονός, να παραμείνουν συμπαθείς και να σε αποτρέψουν από το να εστιάσεις στο όποιο κακό έχουν προκαλέσει.

5. Gaslighting

Αν όμως καταφέρεις να συνεχίσεις να επιχειρηματολογείς, τότε θα επιστρατεύσουν τo gaslighting ώστε να αρχίσεις να αμφισβητείς τη μνήμη σου, την αντίληψή σου και τη λογική σου.

6. Silent Treatment – Σιωπηλή Τιμωρία

Αν ακόμα συνεχίσεις να αντιστέκεσαι, η συναισθηματική κακοποίηση θα κλιμακωθεί μέσω της άρνησης για οποιαδήποτε συζήτηση. Ο στόχος είναι η αποφυγή της σύγκρουσης και της εποικοδομητικής συνομιλίας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων και της αλήθειας. Έτσι θα απογοητευθείς και θα αγχωθείς, διότι η σχέση θα μοιάζει να κινδυνεύει εξ αιτίας σου με πιθανό αποτέλεσμα να υποχωρήσεις για να μην χάσεις το άτομο που σε ενδιαφέρει.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές εξυπηρετούν τη διατήρηση του εύθραυστου «εγώ» των χειριστικών ατόμων και τους βοηθούν στο να διατηρήσουν την αυτοπεποίθησή τους ψηλά.

Εσύ πρέπει να μην ξεχνάς, ότι μέσα σε μία σχέση παίζετε και οι δύο. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρήσεις τη συναισθηματική σου υγεία με το να υπερασπίζεσαι τις πεποιθήσεις σου και να μην επιτρέπεις σε κανέναν να παραβλέπει τις ανάγκες σου.

Κύλιση στην κορυφή