Η Ιατρική Σχολή και η Πρυτανεία του ΑΠΘ, κατά την διάρκεια της έξαρσης της Covid-19 και του lockdown, διεξήγαγε μελέτη για την ψυχική υγεία Ελλήνων φοιτητών και γενικού πληθυσμού. Πέρα από τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων, η πίστη σε συνωμοσιολογίες γύρω από την πανδημία ανήλθε σε ποσοστό 30%, και αν συνυπολογιστούν και οι απαντήσεις τού ”ίσως”, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%.
Αυτές οι θεωρίες πηγάζουν και συντηρούνται από την αδυναμία διαχείρισης του άγχους, της μελαγχολίας και του θυμού και αν εδώ προσθέσουμε και την δυσπιστία προς τον Τύπο και τα ΜΜΕ, βάζουν το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο μαύρων σκέψεων, στερώντας του την ευθυκρισία.
Η έξαρση του άγχους μπορεί να εμφανιστεί με πληθώρα άλλων σκέψεων και συμπτωμάτων που ενίοτε σωματοποιούνται (πόνοι, ασθένειες, κρίσεις πανικού, αϋπνίες, κ.α.).
Τα ποσοστά της πανδημίας:
40% πιστεύει ότι η υγεία του έχει χειροτερέψει,
45% φοβάται την αβεβαιότητα
1 στους 2 υποφέρουν από στρες με πρωτεύοντα θέματα τα οικονομικά και την ίδια την ασθένεια και ειδικά οι αδέσμευτοι φοβούνται ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αλλοιωθεί και η κοινωνική συνοχή έχει διαλυθεί.
Άλλες επιπτώσεις αφορούν στην έλλειψη ενδιαφερόντων, στην ανάγκη να περνούν περισσότερο χρόνο με το διάβασμα των παιδιών, στην έλλειψη άσκησης, στην έλλειψη συναναστροφής με φίλους, και στην ανάγκη εργασίας από το σπίτι παρότι δεν υπάρχει σωστά διαμορφωμένος χώρος ή ησυχία.