“Τι” τελικά είναι η ψυχοθεραπεία και πως μας βοηθά – βελτιώνει;

Το βέβαιο είναι ότι, οποιαδήποτε χρονική στιγμή ένας στους τέσσερις ενήλικες αισθάνεται πραγματικά «χάλια» για όσα του συμβαίνουν. Μερικές φορές όμως αυτό το «χάλια» κερδίζει έδαφος και εγκαθίσταται, κι ο καιρός περνάει και μετατρέπεται σε νεύρα, θυμό, άγχος, κατάθλιψη.

Και όσο και αν προσπαθείτε να βελτιωθείτε μιλώντας σε οικογένεια ή φίλους, τελικά «το χάλια» παραμένει.

Περιττό να ειπωθεί ότι, αν νιώθετε έτσι, καλό θα είναι να κινητοποιηθείτε το συντομότερο (ακόμα κι αν η ίδια η κινητοποίηση φαίνεται βουνό), και να συνεργαστείτε με έναν ψυχολόγο – δλδ. ότι κι αν είναι αυτό, να σταματήσετε να το κρατάτε μέσα σας.

Με δυο λόγια μην επιτρέψετε στο προσωρινό «χάλια» να μονιμοποιηθεί.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ Ή ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ;

Διότι:

(α) οι ψυχολόγοι είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με κατάρτιση ετών, εμπειρία στους τομείς της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δυνατότητα αξιολόγησης της ψυχικής υγείας για την θεραπεία και την αποκατάσταση της, και

(β) εφαρμόζουν επιστημονικά επικυρωμένες διαδικασίες, και με αμερόληπτο τρόπο, συνεργάζονται με τους ασθενείς και τους βοηθούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να διαμορφώσουν υγιέστερο σκεπτικό, να εκμεταλλευτούν τους διαθέσιμους πόρους ώστε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και στρατηγικές επίλυσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι όλες είναι συνεργατικές και συντελούνται μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που σας επιτρέπει να μιλάτε ανοιχτά με κάποιον που είναι αντικειμενικός, ουδέτερος, διαφωτιστικός και καθόλου επικριτικός.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η επιτυχημένη θεραπεία είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων που αλληλοεπιδρούν:

1ος παράγοντας: η κλινική εμπειρία του ψυχολόγου,

2ος παράγοντας: η κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας, και

3ος παράγοντας: η θεραπευτική συμμαχία, δλδ. η σχέση που θα αναπτυχθεί με τον ψυχολόγο σας.

ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

Ακόμα και αφού ξεκινήσουν οι πρώτες συνεδρίες, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ότι η δυστυχία τους δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.

Σύμφωνα όμως με όλες τις μελέτες, με εκατοντάδες συμμετέχοντες και διαφορετικές μεθόδους, όλα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αποδεικνύουν ότι όλοι θα νιώσουν καλύτερα, ενώ επτά στους δέκα θα κάνουν και κάποιες θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Έρχονται από θεραπευτές που γνωρίζουν την έρευνα και έχουν μια δυναμική προσέγγιση στις θεραπευτικές επιλογές. Είναι σε θέση να σχηματίσουν δεσμό με τους ασθενείς τους, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα και προσωπικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, και να τον εμπνεύσουν θετικά.

Οι αποτελεσματικοί θεραπευτές έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν και να επικοινωνούν συναισθηματικά με τους ασθενείς τους. Ανακαλύπτοντας παλιά βιώματα και συζητώντας τις σημερινές σκέψεις και τις αντιδράσεις σας, θα δείτε «γιατί» και «πώς» έχετε βρεθεί σε τέτοιο σημείο.

Φαίνεται επίσης ότι οι αποτελεσματικοί θεραπευτές είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα που παρεμποδίζουν τη θεραπευτική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της σχέσης μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς.

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΑΝ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Καθώς αρχίζετε τη θεραπεία, θα πρέπει να καθορίσετε ένα σαφές πλάνο για τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε με τον ψυχολόγο σας.

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ακόμα και στις στιγμές που θα συζητάτε διάφορα επώδυνα και ενοχλητικά στάδια της ζωής σας, η συζήτηση αυτή καθ’ εαυτή επιφέρει ανακούφιση κι ελπίδα, κι αυτό μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι που δείχνει ότι αρχίζετε να διερευνάτε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σας.

Στην πορεία θα μάθετε και θα εφαρμόζετε νέες δεξιότητες ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις προκλήσεις που ανακύπτουν στο μέλλον.

Κύλιση στην κορυφή